Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
HENRIKSDAL
AKTUELLT FAKTA KONTAKTA OSS BYSTUGAN PAPPADAGIS
Kristinestad   På svenska  Suomeksi   In English    Skriv ut sidan
FAKTA
Om Kristinestad
NYHETER
Henriksdalsbladet

Byn Henriksdal

Byn Henriksdal, ca 20 km söder om Kristinestad, på den österbottniska västkusten är en liten by med 75 invånare.


Kännetecknande för den lilla byn är dess livskraft, framåtanda och goda stämning. Henriksdal är av tradition jord- och skogsbruksbygd. Även om strukturrationaliseringarna inom jordbrukssektorn har minskat antalet heltids- och deltidsjordbruk kraftigt i byn har befolkningsmängden hållit en stabil nivå.

 

Det är mycket vanligt att henriksdalsbon pendlar inom sydösterbotten till jobbet. Inom jordbrukssidan är man specialiserad på potatis. 

Från Henriksdal är det bara 20 minuters väg till Kristinestad. Den svenskspråkiga lågstadieskolan ligger i grannbyn Härkmeri på 4 km:s avstånd medan den finskspråkiga ligger i grannbyn Skaftung på 9 km:s avstånd. Till närmaste butik och postombud är det 4 km. Närmaste flygfält ligger i Björneborg under en timmes körväg.

Byns historia finns dokumenterad sedan år 1789 då byn grundades av Herr Pedagogen Henric Ehrenforss från Kristinestad. Denne mycket intressant mans ättlingar finns dokumenterade i en särskild släktutredning. Byn är fortsättningsvis en utmärkt boplats och en hur stimulerande omgivning som helst för olika typer av företagsverksamhet. I byn finns en plan över lämpliga tomter. Vad vore bättre än att bo i ett hus med storstuga och värmande ugn i Henriksdal.

 


Bystugan

Bystugan utgör byns pulserande centrum. Den gamla skolan har rustats upp med gemensamma krafter. Här ordnas det kurser, fester, traditionsdagar. Bystugan är öppen för alla ung som gammal och är i användning s.g.s alla kvällar i veckan. Storköket är utrustat för proffs inom bakning.

 

Internet och fibernät

Redan 11.12.1995 skaffade byföreningen sin första Internetanslutning. För att höja kompetensen i byn inom informationsteknologins område verkställde byföreningen ett omfattande dataprojekt Henriksdata 98 under åren 1998 och 1999. Detta projekt erhöll definansiering genom EU-progammet LEADER. Under år 2000 hölls en kurs för den absoluta nybörjaren. Beredskapen att leva i informationssamhället är hög i Henriksdal. Andelslaget KrsNET kom till byn med sitt fibernät 2008 och cirka 40 % av hushållen anslöt sig till nätet. Idag är det möjligt för alla hushåll att skaffa en fiberanslutning www.krsnet.fi

 

Du som redan skrivit www.henriksdal.fi hälsas hjärtligt välkommen hit till Henriksdal på Internet. Efter ditt virtuella besök är du välkommen på riktigt till Henriksdal! I Bystugan finns övernattningsmöjligheter till Vandrarhemspris.

 

Henriksdals byförening r.f.

Ansvarig utgivare: Henriksdals byförening r.f.     Senast modifierad: 23.2.2018